Satın Alınan Evde Kiracı Varsa Süreç Nasıl İşler?

25 Mart 2022
Satın Alınan Evde Kiracı Varsa Süreç Nasıl İşler?

Satın aldığımız evde daha önceden halihazırda oturmakta olan bir kiracı mevcut olabilir. Satın aldığım evde kiracı var, satın aldığım evden kiracı hemen nasıl çıkar gibi sorulara yönelik bu yazımızda hem kiracıyı hem de ev sahibini mağdur etmeden izlenmesi gereken yolu göstereceğiz. Yeni ev satın aldıktan sonra ne yapmanız konusunda profesyonel bir yardım arıyorsanız Çaycuma Emlak ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Satın Alınan Evde Kiracı Varsa Süreç Nasıl İşler?

Satın aldığınız evde içerisinde kiracı halihazırda oturan ev satın aldıysanız ve kendiniz oturup kiracıyı çıkarmanız için bazı prosedürleri izlemeniz gerekir. Bu prosedürler yasalar çerçevesinde bir anlaşmazlık yaşanmaması adına belirlenmiştir ve evi satın alan yeni mülk sahibinin kanunlar çerçevesinde hareket etmesi gerekir. Kiracı ve ev sahibi arasında oluşabilecek anlaşmazlıklar durumunda iki taraf için yasal yollar açıktır. Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıklarda taraflar Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurabilirler.

 

Ev Sahibinin Kiracıyı Çıkarma Koşulları Neler?

Yeni ev satın aldınız ve satın aldığım evde kiracı var nasıl tahliye ederim diyorsanız izlemeniz gereken yasal prosedürler şu şekilde söylenebilir. Yasalara göre evi satın alan yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına göre tapu üzerinde bir şerh yoksa devirden sonra bir aylık süre zarfında şuanda kiracı olan şahısa yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname göndermesi gerekir. Yeni mülk sahibinin ihtarname işlemini tamamladıktan sonra kiracı kira sözleşmesinin bitiş zamanı eğer altı aydan uzun ise kiracı evi altı ay içerisinde boşaltmalıdır. Kiracı eğer bu şartlara uymaz evden çıkmak istemez ise kiracıyı tahliye davası açılabilir. Tapu devir işlemleri yapıldıktan sonra 1 ay içinde yeni ev sahibi kiracıya ihtarname göndermez ise yeni ev sahibi, daha önce kirayı veren kişiye ait kira sözleşmesinin şartlarını kabul etmiş olacaktır. Kiracı sözleşme süresi boyunca sözleşme koşullarına uymaz örnek olarak kira ücretini zamanında ödemez ise daha erken tahliye edilebilir.

 

Yeni Satın Alınan Evde Oturan Kiracı ile Anlaşma

Yeni ev satın aldınız ve evde kiracı mevcutsa kiracı sözleşmesi varken evi tahliye etmek istemeyebilir. Yeni bir ev satın alınırken öncelikle evdeki kiracı ile anlaşma yoluna gitmek sizin açınızdan daha olumlu sonuçlanacaktır. Bu şekilde kiraya veren ve kiracı aralarında anlaşarak kira sözleşmesini iki taraflı feshedebilirler. Bu şekilde anlaşmaya vardığınızda kiracının evi tahliye etmesini beklemeniz gerekmez. Eski daire sahibi, kiracı ile arasında yapılan sözleşmede bir süre belirtmemiş ise bu durumda Borçlar Kanunu'na göre ev sahibinin hakları devreye girer. Böyle durumlarda taraflar kısa yoldan çözüm için anlaşma yoluna girebilir veya yasal yoldan çözüme ulaşılabilir. Satın alınacak dairede kiracı varsa dikkat edilmesi gerekenlerden biride depozito, kiracının teminat olarak daire sahibine ödediği tutardır. Evin satışı yapılırken eski daire sahibinden verilen depozito tutarının alınması gerekir veya bu tutar satış fiyatından düşürülmelidir.

 

Kira Sözleşmesi Ne Demek?

Kira sözleşmesi, kiracı ile daire sahibi arasında yazılı olarak sağlanan bir anlaşmadır. Kiracı ile olağan olarak doğabilecek problemlere karşı yapılan sözleşmenin sözlü olarak değil yasal sözleşme olarak uygulanması daha doğrudur. Kira sözleşmesi hem ev sahibi hemde kiracıyı koruyan önemli maddeler içermektedir. Ev sahibi eğer kiracılardan memnun olmuyorsa evine alacağı kiracıyı hangi koşullarda evi boşaltması gerektiğini sözleşmede belirtebilir, kiracılar ise sözleşmede bahsi geçen maddelere uyduğu sürece sözleşme yenilenene kadar ne kadar süre evde kalabileceklerini bilirler.

 

Ev Sahibi Hangi Hallerde Sözleşmeyi Feshedebilir?

Mülk sahibi kiracı ile arasında düzenlediği kira sözleşmesinde yer alan belirli maddeler sonucu sözleşmeyi fesih edebilir. Genel olarak ciddi bir sorun yaşanması sonucunda ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkta sözleşme maddelerince kira sözleşmesi iptal edilebilir. Sözleşme maddeleri yazılı olarak belirtilmemişse ve kira ödeme tarihleri yazılmamışsa mülk sahibi kiracıya bir yaptırım uygulanamaz. Sizlere aşağıdaki belirteceğimiz üç madde, kiracıya uygulayabileceğiniz yaptırım ile kiracı evden çıkarılabilir.

- Kiracının sözleşmede yazılı olarak belirtilen maddeler dışına çıkarak hareket etmesi.

- Evde halihazırda oturan kiracının dışında birine ev satışı yapılması.

- Kiracı olan şahsın kira sözleşmesinde belirtilen ödeme tarihini gecirtirmesi.

Haber Yorumları